..:: Všeobecné informace ::..
Kuchyně a strava
Základ a omáčky
Specialitou kanárské kuchyně jsou různé omáčky Mojo, známé na ostrově ve čtyřech základních provedeních (mojo verde, mojo rojo, mojo de ajo, mojo de azafrán). Další místní specialitou jsou papas arrugadas, čili vrásčité brambory. Tyto drobné, žluté a velice chutné brambory se vaří ve slupce v mořské vodě nebo ve vodě hodně solené. K základu místní kuchyně se počítá také Gofio. Pokrm původních obyvatel - Guančů. K výrobě se používá pražená směs kukuřice a pšenice, která se semele v jakousi mouku.
Omáčky Mojo
Mojo verde - omáčka z koriandru a petržele, dobrá k rybám Mojo rojo - omáčka z chilli a papriky Mojo de ajo - česneková omáčka Mojo de azafrán - omáčka z česneku, oregana a šafránu
Polévky
Jestli jste milovníci polévek, můžete se těšit na příjemné chutě místních polévek. Doporučit vám mohu zeleninovou polévku Sopa de verdura. Ale nejlepší polévkou je podle mě malorská rybí polévka. Ta se dělá z korýšů, mořských ryb a bílého masa při kořenění šafránem a česnekem. Významnou polévkou je Gaspacho, která je pro španělské země typická. Když si ji objednáte a přinesou vám ji studenou, nevolejte hned šéfkuchaře, ona se studená skutečně podává!
Z typicky kanárských polévek Caldo de pescado, tedy rybí polévka s bujonem a brambory, nebo velice oblíbená polévka Potaje de berros, což je řeřichová polévka s brambory, fazolemi, kousky kukuřičného klasu a vepřovým masem.
Hlavní chod
Základ hlavního chodu tvoří rýže doplněná zeleninou a různými druhy masa. Nejčastější je samozřejmě maso rybí a dalších mořských živočichů, dále pak kuřecí a králičí. K dochucování slouží často česnek, pepř a šafrán. Národním kanárským jídlem bychom mohli označit králíka. Nejběžněji jej najdete jako Conejo al salmorejo, čili dušený králík s rajčaty. Tento králík nejprve leží alespoň den v marinádě ze soli, octu a oleje s kořením jako tymián, oregáno a paprika. Pak se maso dusí, dokud nezačne odpadávat od kosti. Často se zalévá vínem.
Z ryb mohu doporučit Morena frita s některou z Mojo omáček. Jedná se o dušenou morénu. Oblíbené jsou karbanátky z rybího masa, nebo-li Churros de pescado. Další speciality známé také z jiných částí Španělska jsou žraloci (tiburón), chobotnice (pulpa), sépie (calamares) nebo tuňák (atún).
Vegetariáni
Rád bych upozornil vegetariány na jídla, která se na první pohled jeví bez masa. Většinou tedy jen na první pohled. Většina jídel v sobě obsahuje kousky masa nebo masový vývar. Před jídlem se tak musíte domluvit s místním kuchařem, nebo si najít kuchyni, kde maso skutečně nepoužívají, třeba nějakou Italskou, kde do těstovin nepřimíchávají maso pokaždé. V každém případě mohu doporučit zeleninovou polévku Paella, ta se dělá bez použití masa.
Dále mohu doporučit nejen pro vegetariány Patatas con pimientos (brambory na paprice) nebo tumbet, což je dušená zeleninová směs složená ze zeleniny vybírané podle ročního období. Dobré vegetariánské jídlo je také Arroz con verduras, tedy směs kukuřice, rýže, papriky a rajčat. Ve Španělsku se jako přílohy používají nejčastěji brambory, dušená zelenina nebo rýže.
Chody
Snídaně (desayuno) podobně jako v celém středomoří tvoří povětšinou jen šálek kávy a sladké pečivo nebo tousty. V některých restauracích, obzvláště těch, které vlastní angličané, si můžete objednat také typické anglické snídaně, tedy vajíčko a slaninu. V německých restauracích zase nejrůznější klobásy. Ve většině hotelů řeší snídaně formou švédských stolů.
Oběd (comida) se podává v odpoledních hodinách, zhruba mezi 13 a 15h. Jídlo se skládá většinou ze dvou chodů.
Večeře (cena) se podává později než v čechách, to je kolem 21 hodiny. Bývá většinou teplá a skládá se z jednoho, občas dvou chodů.
Restaurace
Ve většině restaurací můžete účet (cuenta) uhradit kreditní kartou. V menších zařízeních nebo menší částky (do 20€) se většinou platí hotově. Co se spropitného (propine) týče, není povinné, ale zvykem bývá nechávat zhruba 10% z placené částky. Číšníci mají ve zvyku zbytek ze zaplaceného přinést na talířku na stůl. Částu tak necháte, přidáte nebo odeberete a necháte ji při odchodu ležet na talířku na stole. To je spropitné.
-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.
Kuchyně, jídla a stravování na Tenerife.
Důležité informace o kuchyni na Tenerife.
|